уторак, 15. јануар 2019.

Нове изменe Правилника о упису у РПГ и обнови регистрације


Нови правилник o изменама и допунама Правилника о упису у Регистар пољоприврeдних газдинстава и обнови регистрације, као и о условима за пасиван статус пољопривредног газдинства објавило је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде. Новим изменама од 21. децембра 2018. године, прописан је обавезан упис свих катастарских парцела на којима се обавља пољопривредна производња, како би се избегла могућност злоупотреба остваривања права на субвенције, а истовремено побољшала тачност и потпуност Регистра пољопривредних газдинстава.

Извршена је такође допуна Шифарника биљне производње којом се предвиђа раздвајање регистрације површина под боровницама од површина по осталим јагодастим воћем (рибизла, огрозд, брусница,аронија и др.), као и увођење уписа производње осталог јабучастог воћа (оскоруша, јаребика и др), осталог коштичавог воћа (марела, трњина и др), мање заступљеног воћа (шипурак, дрен, глог, дуд, зова и др.), цитруса (агрума), јужног, тропског, суптропског и егзотичног воћа (смокве, киви, нар, банане, лимун, поморанџе, мандарине и др.).

Након две године без обавезе обнове регистрације у РПГ, ове године она поново мора извршити у периоду од 1. марта до 30. априла 2019. године. Обнова регистрације се врши доствљањем прописаних образаца са подацима о газдинству и биљној и сточарској производњи надлежним подручним јединицима Управе за трезор према месту пребивалишта носиоца пољопривредног газдинства.

Такође, ако у току године дође до промене пријављених података, како статусне природе, тако и оних везаних за површине, биљне културе или врсту стоке, пољопривредници су дужни да исте пријаве у року од 30 дана од настанка промене. Ако се утврди да пољопривредно газдинство није пријавило све парцеле на којима обавља пољопривредну производњу, или да фактичко стање на терену не одговара подацима уписаним у Регистар, пољопривредном газдинству се решењем утврђује пасивни статус у Регистру. Ово укључује и врсту биљне производње, односно ако се утврди да су пријављени неистинити подаци у захтеву за упис у Регистар, захтеву за обнову регистрације или захтеву за коришћење подстицаја. За време трајања пасивног статуса пољопривредно газдинство не може користити прописане подстицаје у пољопривреди и руралном развоју.

Извор: Управа за аграрна плаћања

Нема коментара:

Постави коментар